Hírek

 „A mi zenénkből a zaj szerencsére hiányzik”

A június 17-i Gárdonyi Piknik egyik akusztikus fellépője a manouche swinget játszó Canarro zenekar lesz. Django Reinhardt által ismertté vált gypsy jazz igazi táncos bulit ígér mindenkinek.

Kovács Gabi Szakál Tamással, a zenekar vezetőjével beszélgetett.

Harmonika-hegedű duóval kezdődött a Canarro pályája, akkoriban mindenféle műfajt kipróbáltatok: a bossanovától a tangóig, de játszottatok sanzonokat, színházi kuplékat is. Hogyan lett ebből később manouche swing?

Mindenféle stílussal próbálkoztunk, ami szembe jött. Eleinte a manouche swing is csak egy volt a sok különböző zene közül, ami érdekelt minket, de a harmonika, hegedű, gitár, bőgő hangszerelésünknek ez állt talán a legjobban. A stíluskeresés talán akkor állt meg, amikor két manouche gitár is lett a zenekar felállásában. Adta magát, hogy ennek a hangszerelésnek jól álló dalokat és feldolgozásokat játszunk, de a mai napig szerepelnek zenék a repertoárunkban más stílusban természetesen.

Mit szerettél meg Django Reinhard muzsikájában?

Django és Stéphanne Grappelli muzsikája nagyszerű. Mint hegedűs nagyon izgalmas volt Grappelli játéka, aki Django zenész társa volt, és akivel megteremtették kvázi ezt a műfajt. Nehéz elmondani. Szerintem meg kell hallgatni őket és az magáért beszél.

Nem tartottál attól, hogy erre a speciális zenei világra kevesebben lesznek kíváncsiak?

Nem feltétlen szűkült be a zenekar színessége. Ugyanúgy játszunk sok mindent, de azt nehéz felsorolni, mivel is foglalkozunk. Így hangzana: ismert dallamok, bossa nován és tangón át, a régi magyar szalonzenei dallamokon keresztül, keresztezve a francia manouche swing virtuóz stílusával. Mivel a felállásunk egy tipikus manoche swing zenekar a két Django gitár és hegedű miatt, ezért egyszerűbb manouche swingként utalni ránk. De számos helyen ki van írva alcímnek, hogy swing manouche, magyar zenei ízekkel fűszerezve, egy csipetnyi Párizzsal, és a jazz zenei szabadságával.

Természetesen minden hagyományos elektronikát és mai trendeket nem használó és nem követő formációra kevesebben kíváncsiak manapság – legyen az magyar cigány zene, tangó, manocuhe swing, akár bossa nova, vagy bármi rendes akusztikus hangszereken játszott, a zenének nevezett dologhoz közel álló stílus. Ha nincs benne valami hangos, dübörgő zaj, és nem vonaglik valaki színes hajjal vagy tetkókkal a fején teljesen feleslegesen a színpadon, akkor már nehéz a hangerőhöz és műanyag hangokra épülő eltorzult zenei piacon megjelenni.

A mi zenénkből ez a zaj szerencsére hiányzik. Hát igen…, anyagilag rendes zenét rendes hangszereken csinálni nem egy jó befektetés sajnos. De ez a huszonegyedik századi globális ízlésficamnak köszönhető. Éljenek a zenei műsorszerkesztők, szorgalmasan közbenjártak, hogy ez így alakult.

Kilencen vannak benne a zenekarban, és ha jól tudom, mindannyian szeretitek az akusztikus megszólalást, és soha nincs elektromos hangzás.

Az alap Canarro zenekar öt tagú: hegedű-ének – Szakál Tamás, Jakab Viktor – kísérő gitár, Sidoo Attila / Lakatos Vilmos – szóló gitár, Soós Márton – nagybőgő, Marosi Zoltán – harmonika. Mind akusztikus hangszer, nem igényel semmi elektronikát. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy kellemes hangerővel egy jazz gitárral ne tudnánk elmuzsikálni.

Legújabb lemezünkre ehhez vendégül beszállt Báró Maszkura (Bíró Szabolcs) és az Ephemere duó két énekesnője. Ez a 2022-ben megjelent, New York, Párizs, Budapest című albumunk, idén Fonogram Magyar Zenei Díj jelölést kapott. A lemezen szerepel Lakatos Vilmos, másik szólógitárosunk is, érdekesség, hogy nagyon ritkán van olyan fellépésünk, ahol mind a két szólógitáros együtt muzsikál. A lemezen ilyen felvételünk is van. Koncerteken általában vagy az egyik, vagy a másik zenész társunk van velünk.

A pandémia alatt megszületett egy kissé szomorkásabb hangulatú együttes: a Blue Canarro. A közönség hallhat ezekből is dalokat? Vagy inkább most egy lüktetőbb, latinos szvinges muzsikával készültök?

A Blue Canarro Group egy teljesen másik zenekar. Más tagokkal. A Canarro a pandéima alatt majdnem megszűnt. A Canarro csatornáin elkezdtünk más zenészekkel egyre többet zenélni, más stílusban. Bár az akusztikus hangzáshoz közel maradva, dee a manouche vonalat teljesen hátra hagyva. Így nagyobb teret kapott ebben a felállásban a bossa nova is akár.

Mivel a Canarro csatornáin mutatkozott be az új formáció a pandémia alatt, így megtartottuk a Canarro nevet, de meg is kellett jól különböztetni az újat a régitől. Ez azonban nem annyira sikerült, mert az emberek addig jutnak, hogy Canarro Canarro és akkor biztos ez ugyanaz. Lehet, hogy a formáció egy teljesen másik nevet fog kapni a jövőben.

Mivel más hangszerelés, más jellegű dalokkal, más tagokkal, ezért nem játszunk a Blue Canarro Group anyagából. Tényleg csak névrokon a kettő.

Várunk minden kedves érdeklődőt június 17-én, szombaton a Gárdonyi Pikniken!

Eseménynaptár

2024. február
 9 
11
18
20
24
27
29