Hírek

„A fotográfia mára csak védjegy” – Interjú Szirányi István képző- és fotóművésszel

Szirányi István képző- és fotóművész sokoldalú alkotó, grafikai munkák mellett tipográfiával, művészkönyvek készítésével is foglalkozik. „Rétroviseur” című kiállításán egy régi franciaországi utazás emlékeit eleveníti fel.

Kovács Gabi Szirányi Istvánnal beszélgetett.

Megnyitó: 2023.06.15., csütörtök 18:00

Márton Orsolya Fischer Annie-díjas hegedűművész kíséri az eseményt játékával.

 „Rétroviseur” – a cím visszapillantó tükröt jelent, de szabad fordításban visszanéző embert is jelenthet franciául. A kiállítás egyfajta összegzése a munkásságának, vagy csak a franciaországi életére reflektál?

A kiállítás összegzés, merítés és visszanézés az elmúlt évek, évtizedek munkáiból. A hely szűkössége miatt nem lehet életmű-kiállításról beszélni. Inkább csak egy-egy érdekes, eddig még be nem mutatott, mappákban és grafikai tárolókban vagy gyűjteményekben őrzött művekből mutat be válogatást.

A kiállítás címe („Rétroviseur”/Visszapillantó”) is utal erre a szándékra és utal a Franciaországban töltött évekre is. Az ott készült alkotásokból csak néhány látható és művészkönyvből is csak egy tárgy kerül bemutatásra (A szilvásszentmártoni hegyközség naplófőkönyve).

Nagyon sok mindennel foglalkozik: művészkönyveket készít, fest, fotózik és még sorolhatnám.

A legtöbb kép saját fotóim felhasználásával készült, mivel régebben aktívan fotóztam, laboráltam, kísérleteztem a fotográfiával, neo-avantgard szellemiségben. A fotográfia mára csak védjegy, alapkő, kiindulási pont. Szitanyomatok, tusrajzok, művészkönyvek követték a sort.

Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának elnöke, ön menedzseli ezt a különös művészeti ágat, sokak előtt ismeretlen ez képzőművészeti műfaj, és gyakran összetévesztik a szép albumokkal.

Mint a Magyar Művészkönyvalkotók Társasága elnöke komoly szervező és kurátori munkát folytatok annak érdekében, hogy egy progresszív, friss szellemiségben alkotó művészcsoport működjön. Sikereinket külföldi meghívások is jelzik (Bázel, Helsinki, Marseille, Offenbach am Main, Párizs). Hogy nem csupán szép albumok alkotóiról van szó, azt a Társaság összetétele is sugallja; festők, grafikusok, szobrászok és textilesek, tehát művészek, akik a saját módjukon könyvet csinálnak.

Eseménynaptár

2024. április
 1 
 2 
 6 
 8 
 9 
14
15
21
23
24
27
29