Színház

Kálmán-nap

2024. február 03., szombat 19:00

A Látókép Ensemble előadása

„- Nem értem mi bajod van, mit szeretnél…
– Én sem. Minden, ami történt megtörtént. Innentől kezdve minden csak ismétlődés… ennyi.
– És ha beleszeretnél valakibe?
– Az is ismétlődés lenne. És az a szörnyű, hogy minden, ami eddig történt jó volt, ahhoz képest, ami ezután történni fog.
– Miért, mi fog történni?
– Meg fogunk öregedni. Leromlunk fizikailag, szellemileg, taszítóak, ostobák leszünk, fájni fog mindenünk, kidőlnek mellőlünk a barátok, elveszítünk lassan mindenkit, aki fontos. És mi se leszünk fontosak senkinek, magunknak sem. Minden nap, minden perc szenvedés lesz. Félek tovább élni, mert most ez következik.
– Igen, ez következik.
– Ha megsimogatlak, olyan, mintha magamat simogatnám. Ez ennyi.
– Sohasem tudhatod, mi jön. Holnap például állítólag egy méteres hó fog esni.
– Honnan tudod?
– Láttam az előrejelzést. Én még sohase láttam méteres havat ebben a városban.
– Én sem…”

A Kálmán-nap arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni.

A történetek mindig ugyanazok, csak más és más fénytörésben tűnnek fel a különböző időszakokban. Megtalálni a nyelvet, a hangütést, hogy érvényesen szólalhassanak meg ezek az alapmesék ez erős motiváció mindannyiunk számára. Életre kelteni, jelenidejűvé tenni az archetipikus karaktereket, hogy felismerhetőek és beazonosíthatóak legyenek. A jelen tettenérése, megragadása a cél, hogy a beazonosíthatóság révén, továbbgondolásra késztessünk, támpontokat adjunk a problémák feldolgozásához.

A történet, történetünk látszólag egyszerű, egy kis semmiség, végtelenül hétköznapi eset, apró ügy. De mi pontosan ezt a picit szeretnénk megmutatni, mert hiszünk benne, hogy ami a papíron láthatatlan, a színpadon láthatóvá válik, az apróság nagy lesz, éppen akkora méretű, ami már elég a beazonosíthatósághoz, ami tájékozódási pontokat, megerősítést, esetleg vigasztalást ad a nézőnek.

Szereplők: Pető Kata/Tóth Orsi, Földeáki Nóra, Hajdu Szabolcs, Gelányi Imre, Szabó Domokos
Díszlet: Antal Balázs
Fény: Bántó Csaba
Zene: Hevesi Nándor
Asszisztens: Rezek Bori
Írta és rendezte: Hajdu Szabolcs

Az előadás hossza: kb. 90 perc szünet nélkül.
A későn érkezőket nem áll módunkban beengedni. Megértésüket köszönjük!

 

Eseménynaptár

2024. március
 1 
 2 
 5 
 9 
11
13
15
16
17
18
23
27
28
29
30
31