Zene

Petruska // Metropolita 10. születésnapi koncert

2024. február 01., csütörtök 20:00
Petruska legelső nagylemeze 2024 tavaszán ünnepli 10. évfordulóját. A dalszerző-előadó, gitárvirtuóz különleges koncepciót választott a bemutatkozáshoz: az akkor átadott 4-es metró állomásait énekelte meg egy-egy dalban. Ahogyan a 10 különböző történet egy hosszú úttá adódik össze, úgy formálnak a dalok egy klasszikus konceptalbumot, amely végigkalauzol bennünket a fővárosra való első rácsodálkozástól a valódi megérkezésig. A sanzon és táncházas hatásokat tartalmazó dalokban, forgalmas tereken átverekedve magunkat, kedvünkre alkudozhatunk az élet piacterén, vagy éppen zavarunkban azt sem tudjuk hirtelen, merre is induljunk a belvárosi éjszakában. Persze akárhova is tartunk, Cseh Tamás szobránál meg kell állni. Fiktív történetek, de a valóságtól egyáltalán nem elrugaszkodott jelenségek az akkor életében és szakmájában is szárnypróbálgató huszonéves Petruska Andrástól – 10 évvel később.
A születésnapi koncert stílusosan a 4-es metró útvonalának felét kitevő Újbudán, a Szent Gellért tér és Móricz Zsigmond körtér között található B32 Galéria és Kultúrtérben lesz. Elhangzik a Metropolita album összes dala – így az I. Magyar Klipszemlén döntős Szent Gellért tér és a koncertfavorit Bikás park is –, továbbá olyan korabeli Petruska-számok, amelyeket a szerző évek óta nem adott elő színpadon. Az est különleges vendége Temesvári Bence hegedűs, akivel a lemezt kísérő kétéves turnén mintegy 200 alkalommal vitték színpadra ezeket a dalokat.
Hogy méltóképpen ünnepelhessük a 10. évfordulót, január 19-én kibővített formában újra megjelenik a Metropolita a streaming-felületeken. A 3 lemezes kiadványon az eredeti anyag mellett további Petruska-szerzemények szerepelnek ebből a korszakból, valamint eddig soha nem hallott otthoni demókon és stúdióváltozatokon keresztül, egyedülálló módon tekinthetünk be az alkotás folyamatába.

Eseménynaptár

2024. március
 1 
 2 
 5 
 9 
11
13
15
16
17
18
23
27
28
29
30
31