B32 Galéria

GÁLHIDY PÉTER szobrászművész – MEZSGYE

2024. április 04., csütörtök 18:00
2024. április 4., csütörtök 18.00
A kiállítást megnyitja: Sturcz János művészettörténész
Kurátor: Sulyok Miklós művészettörténész

Gálhidy Péter szobrászművész kiállítása öt munkát tár a néző elé, amelyek Gálhidy fő témájaként, az ember és a természet együttéléséről, egymásra hatásáról szólnak együttérző, nyitott, iróniától sem mentes szemlélettel. Művei korunk globális ökológiai problematikáját nem a sokkoló elrettentés, hanem a filozofikus felülemelkedés szemléletével közelítik meg. Az a bensőséges, tiszteletteljes lelkület, a meghökkentő, nem egyszer paradox játékosság, amellyel a növényeket, természetes anyagokat és formákat kezeli, rádöbbentheti a nézőt, mennyire fontos odafigyelnünk veszélyben lévő természeti környezetünkre.

Az erre a kiállításra készült Ereszet című, tizenöt méter hosszú installációs mű lényegében egy fa csatorna, mondhatni víz és fa közös szobra, az időnek az emberétől eltérő folyását is szimbolizálhatja az ember készítette csatornában.

Káci (2022) című hatalmas fa dézsája, pici, mesebeli erdővel a peremén, Samu Géza szobrászatát és a régi mesterségek időszemléletét idézi.

Új anyag jelenik meg Gálhidy művészetében a Metszet (2024) című, újrahasznosított alumíniumból készült, nagyméretű reliefben, ahol az ipari előállítású, habosított fém és a természeti anyagok szerkezetének egymásba úsztatását valósítja meg.

A kiállítás legkisebb művében, a Kékítőt old-ban (2023) a kékfestő mesterség eszköze tükröződő vízfelületté lényegül át a két fűszál szobrászi kiemelésének kíséretében.

A szobrászat egyik ősi témája, a műtárgy egyensúlyi állapota a természet és tágabb értelemben az ember-természet együttélés egészének egyensúlyi problémájaként áll előttünk a lehullott falevél bronz szobra és a hétköznapi réz konyhai üst találkozásában. (Üstágy, 2023)

Látogatható 2024. április 30-ig hétköznapokon 10-18 óra között.
A belépés díjtalan!
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Eseménynaptár

2024. április
 1 
 2 
 6 
 8 
 9 
14
15
21
23
24
27
29