B32 Galéria

ZAGYVAI SÁRI fotóművész kiállítása – AITOTÍPIA

2023. június 14., szerda 18:00

Az AI technológia térnyerésével lehetőséget láttam a hagyományos tájfotózás határainak feszegetésére. Egy mesterséges intelligencia program segítségével, amely folyamatosan tanul az interneten fellelhető fényképekből, képes vagyok tájképeket generálni, amelyek különböző természeti elemek szintézisei. Ezek a tájak az interneten fellelhető tengerek, hegyek és sivatagok képeire építenek vizuálisan, és azok uniformizált látványából állnak össze.
Miután a mesterséges intelligencia létrehoz egy képet, előveszem a digitális fájlt, és előhívom az analóg fotólaborban. Az analóg laborban lecserélem a filmet egy digitális képernyőre, létrehozva a digitális és analóg technológia hibridjét. A pixelek és szemcsék egy felületen történő megjelenítésével kísérleteztem.
Kamera nélküli eljárások alkotják a képek második rétegét. Képeimet úgy alakítom át, hogy hozzáadok egy teljesen más tárgyat, a nagyításkor fotogrammot készítek. Nagyobb méretű képeknél az analóg és digitális technika párosításából keletkezik a papíron egy háló. A nagyítás során olyan folyamatokkal kísérleteztem, amelyek nem szabályozhatóak, ellenőrizhetőek és magukban rejtik az esetlenségeket és a spontaneitást. A hibrid látvány másik rétege ilyenképpen a fotográfia kezdeteihez nyúlik vissza.
Minden kép egyedi.
“Egy táj, amelyen a gépkocsi vagy a gyorsvonat átrobog, leíró értékéből veszít ugyan, de szintetikus értéke megnő: a vasúti kocsik ajtaja vagy az autó szélvédő üvege az elért sebességgel együtt megváltoztatta a dolgok megszokott aspektusát.”
A világlátásunk változása módosítja és meghatározza a természeti tájakat illetően a hétköznapi tapasztalatainkat.

B32 Galéria, 2023. június 14., szerda 18.00
A kiállítást megnyitja: SOMOGYI ZSÓFIA művészettörténész
Kurátor: SOMOSI RITA művészettörténész
Látogatható: 2023. június 15. és június 30. között, illetve és július 24. és augusztus 4. között hétköznapokon.

A galéria 2023. július 1. és 23. között zárva tart.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

www.nka.hu

Eseménynaptár

2024. március
 1 
 2 
 5 
 9 
11
13
15
16
17
18
23
27
28
29
30
31