Hírek

Mesterséges intelligencia a művészet szolgálatában – Zagyvai Sári kiállítására reflektáltak a REFLEXIÓ pályázat júniusi résztvevői

Zagyvai Sári AITOTÍPIA című – még látogatható – kiállításán bemutatott képeivel és egyúttal az AI technológia alkalmazásával a hagyományos tájfotózás határait feszegeti. A tárlat keretében egy mesterséges intelligenciaprogram segítségével generált tájképeit láthatják az érdeklődők, amelyek különböző természeti elemek szintézisei. A REFLEXIÓ pályázathoz kapcsolódva négy fiatal alkotó reflektált e különleges tárlatra. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan.

Fiskál Diána Kétpólusú világ című festményét az ellentétek határozzák meg: a hideg-meleg kontrasztok, az Ég és a Föld, a Nap és a Hold. Az élénk színű tájképet először digitálisan tervezte meg, majd fotóelőhívásokat és Zagyvai Sári fotóinak pixeles részleteit tanulmányozva egyfajta digitális látványt vitt vászonra.

Lengyel Renáta a kiállításra reflektálva Fény-vízió címmel egy egész sorozatot készített, amely egy festményből és két kamera nélküli fotográfiai technikával készített képből áll. „A kiállítás anyagának létrehozásában központi szerepet játszott a mesterséges intelligencia által tárolt képtár. Ezt a gondolatot felhasználva hoztam létre a saját eszköztárámat, amely fotogramokból és lumen printekből áll.” Ebből két meghatározó elemet választott Renáta, majd azokat alkalmazva hozott létre egy fiktív környezetet.

Polcsik Enikő Munkásjárat című olajképét leginkább Zagyvai Sári kiállításának színei, azok keveredése és az életlen formák ihlették meg. Egyik reggel, munkába menet véletlenszerűen készített egy fotót, ez lett az alapja festett pályaművének.

Varga Emma Koronázás című digitális fotográfiája elkészítésénél ugyancsak segítségül hívta a mesterséges intelligenciát. Készített egy szekvenciát egy fatörzsről, majd azzal kísérletezett, hogy a mesterséges intelligenciának adott konkrét utasítással hány különböző módon lehet azt befejezni.

Eseménynaptár

2024. április
 1 
 2 
 6 
 8 
 9 
14
15
21
23
24
27
29